Kwestia nabiału w dietetyce jest bardzo sporna. Z jednej strony, od lat mówi się nam o jego pozytywnym wpływie oraz konieczności włączenia go do diety. Z drugiej jednak strony, istnieją przeciwnicy tej teorii, którzy mają swoje argumenty. Wskazują na negatywny wpływ nabiału na nasze zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Nie każdy nabiał jest jednak [...]
Wiele osób uważa, że to za sprawą białka serwatkowego kulturyści mają ogromne mięśnie. Białko serwatkowe słynie z zapewniania przyrostu siły i rozmiaru mięśni. Do tego stopnia, że często kobiety wręcz obawiają się jego spożycia w obawie przed zyskaniem zbyt muskularnej sylwetki. Poprawia profil lipidowy Włączenie białek serwatkowych do diety może [...]
Na dzień dzisiejszy można śmiało powiedzieć, że wzrasta nasza świadomość w temacie zdrowego odżywiania. Częściej zastanawiamy się nad tym, co zjadamy czy możemy wybrać lepiej i zdrowiej. Słysząc hasło przetworzona żywność, doskonale wiemy, że jest to rodzaj produktów, których warto się wystrzegać na rzecz tych naturalnych, aby pozyskać więcej [...]
[...] w ciemne paski, a w środku mają biały, kremowy i słodki miąższ. Ważą zwykle 1,5 do 5 kg. Ile kalorii ma arbuz? Jakie ma wartości odżywcze? W 100 g arbuza znajduje się: 30 kcal. 8 g węglowodanów (0,4 g błonnika, 6 g cukru) 0,6 g białka 0,2 g tłuszczu Ponadto arbuz zawiera witaminy A, C i E, a także potas i magnez. Jest też bogatym źródłem [...]
[...] dodatków. Ma bardzo dobre makro, zdecydowanie możemy skomponować z tego posiłek śniadaniowy, a nawet potreningowy. Wartość odżywcza W jednej porcji około 75 g jest 291 kcal, w tym: 24,17 g białka, 6,7 g tłuszczu (w tym 2,94 g kwasów tłuszczowych nasyconych), 32,18 g węglowodanów (w tym 8,88 g cukru), 2,57 g błonnika, 0,8 g soli. [...]
[...] makroskładników: 15%-25% białek, 5%-10% węglowodanów, 65%-80% tłuszczu. Dieta VLCD (ang. very low-calorie diet) polega na dostarczaniu bardzo niskiej podaży kalorii (600-800 kcal dziennie dla mężczyzn; 400-600 dla kobiet). Jest to skrajna metoda stosowana do naprawdę ciężkich przypadków. Jaki wpływ ma dieta VLCKD na stężenie testosteronu? W [...]
[...] iż straty tej witaminy wynoszą średnio 20 – 30%, to finalnie podaż wspomnianego związku wynosi około 560 – 640 mg. Dodatkowo warto dopowiedzieć, że dieta dostarcza 1750 kcal, w tym 130 g białka, 50 g tłuszczu i 240 g węglowodanów ogółem (z czego 40 g to błonnik) – menu więc nadawałoby się dla aktywnej fizycznie kobiety w okresie redukcji [...]
Jazda na rowerze i bieganie to dwa najpopularniejsze ćwiczenia aerobowe na świecie, co oznacza, że jest duża szansa, że próbowałeś przynajmniej jednego z nich. Która z tych form aktywności jest lepsza? Na to pytanie nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, ponieważ każde z nich ma wady i zalety. Poznajmy je. Choroby przewlekłe Ruch może przynieść [...]
Pytania moich Czytelników są wodą napędzającą młyn mojej pasji. Świadczą one bowiem o tym, że to, co piszę, trafia na podatny grunt, przyczyniając się do włączenia własnych procesów myślowych i do stosowania wiedzy, którą staram się przekazywać w moich publikacjach, do osobistej sytuacji życiowej. Weekendowy brak nadwyżki Nasz Czytelnik [...]
[...] zaspokoić 50-100% dziennego zapotrzebowania na te witaminy. Oczywiście nie polecam zjadać od razu połowy paczki, pamiętając o cukrze i też dość sporej ilości kalorii - 333 kcal w 100 g, czyli mniej więcej tyle samo co w klasycznych żelkach. Są za to smaczną przekąską na chwilę słabości. Konsystencję mają nieco inną niż tradycyjne żelki, ale za [...]
Wahania masy ciała podczas odchudzania to dość powszechne zjawisko, o które pytają osoby redukujące. Zazwyczaj zaniepokojone są one tzw. efektem jojo, na który jesteśmy narażeni po zaprzestaniu trzymania się diety. Jednak nie jest to takie proste, gdyż wahania wagi pojawiają się nawet na wyraźnym deficycie kalorycznym. Skoro jemy mniej, niż [...]
Szukając w codziennej diecie słodkiego smaku, nie trzeba się zwracać ku produktom wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność (występuje brak odpowiedniej reakcji na insulinę np. w mięśniach) i/lub hiperinsulinemię (patologiczne stężenie insuliny), dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy stan prozapalny i prozakrzepowy. Przyczynia się ona [...]
[...] wzdłuż i nadziane dowolnymi dodatkami. Stanowi dobre źródło magnezu, potasu, żelaza, wapnia i witamin, takich jak witamina A, B6 i C. Bakłażan ma mało kalorii (zaledwie 25 kcal w 100 g), ale za to sporo błonnika. Grzyby Grzyby to nie tylko świetny dodatek do mięs, ale także jego zamiennik. Bardzo popularne jest wykorzystywanie ich jako [...]
[...] II wojnie światowej w Holandii, kiedy to zakończyła się trwająca ponad pół roku tak zwana głodowa zima. Średnia wartość dziennej racji żywnościowej wynosiła wtedy około 500 kcal, co przyniosło kilkanaście tysięcy ofiar śmiertelnych i setki tysięcy osób z zaburzeniami zdrowia i stanu odżywienia. Obecnie dzięki badaniom genetycznym wiadomo, że [...]
Jabłko to ukochany owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można [...]
W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
[...] a część z osób i tak zapomina o spożywaniu płynów. W środowisku osób trenujących przyjmuje się umownie, że ilością optymalną jest wypicie około 1l płynów na każde 1000 kcal dostarczane z dietą. Jeżeli dana osoba posiada zapotrzebowanie 2,5 tys. kalorii, powinna wypić 2,5 litra wody dziennie. Niektóre źródła podają, że do tej wartości [...]
[...] jojo? Aby utrzymać masę ciała po redukcji, należy… odchudzać się racjonalnie, stosując np. dietę wysokobiałkową, z indywidualnie wyliczonym deficytem kalorycznym (a nie 800 kcal dla osoby ważącej 111 kg, jak w niektórych eksperymentach). Większość modnych diet wyniszcza mięśnie, a to gwarantuje powrót do wyjściowej wagi w następnych miesiącach. [...]
Pierwsza część tego mini cyklu zawierała spis najważniejszych punktów, na które musi zwrócić uwagę osoba łącząca trening siłowy z ciężką pracą fizyczną. Przedstawiłem wam również kilka podpowiedzi, na co należy zwrócić uwagę, konstruując program treningowy takiej osoby. Pomocne mogą być tutaj gotowe preparaty o kolagen, kolagen natywny typu II, [...]